Redningsselskapets drukningsstatistikk
Redningsselskapet fører månedlig statistikk over drukninger i Norge. Drukningsstatistikken gir mer kunnskap om fatale drukningsulykker, og skal bidra til treffsikre og mer målrettede forebyggende tiltak.
Rapporten over viser månedsstatistikk og utviklingen fra 2017 – foregående måned. Trykk på pilen i høyre hjørne nederst for å få opp drukningsstatistikken i fullformat. Statistikken har fem faner som du kan trykke på og velge enkelt-variabler: Statistikk pr måned, Utvikling over tid, Kommuner, Utlandet samt Drukning og veitrafikk.
Kraftig økning i antall drukningsulykker i 2024
Fire personer omkom i drukningsulykker i desember. Totalt mistet 95 personer livet i drukning i 2024, ifølge Redningsselskapets drukningsstatistikk. Det er 20 % flere enn i 2023, da 79 personer druknet.
Antall drukningsulykker i 2024 er også 14,5 % over gjennomsnittet i foregående femårsperiode, 2019 – 2023.
– Økningen er dypt bekymringsfull, og understreker at det haster med handling. Vi forventer at regjeringen nå prioriterer å følge opp nullvisjonen for drukning fra 2023, med den lovede handlingsplanen og medfølgende midler, sier generalsekretær Grete Herlofson i Redningsselskapet.
For første gang i nyere tid har flere personer omkommet i drukningsulykker i løpet av ett år enn i veitrafikken.
– I trafikken har målrettet, tverrsektorielt arbeid reddet mange liv de siste tiårene. Vi må ta de samme grepene for å forebygge drukning. Gjennom systematisk bruk av data, målrettet holdningsskapende arbeid, sikrere infrastruktur og en langsiktig handlingsplan kan vi redusere antallet drukningsulykker betydelig, sier Herlofson.
Flere fritidsbåt- og badeulykker
Økningen i drukningsulykker i 2024 kan i hovedsak knyttes til at flere druknet fra fritidsbåt og under bading.
35 personer druknet fra fritidsbåt. Fem av disse mistet livet i kajakk-, kano- og raftingulykker. I foregående femårsperiode var gjennomsnittet per år 24 personer.
Alle som druknet fra fritidsbåt i fjor var voksne, og 93 % var menn. Den yngste var i 20-årene, og den eldste i 80-årene.
Mer enn hver tredje ulykke skjedde etter fall mellom båt og brygge.
17 personer mistet livet i badeulykker i 2024. Det er langt over snittet på ti personer de siste fem årene. To av ulykkene skjedde i basseng innendørs. 41 % av de omkomne var kvinner, noe som er en markant økning fra 19 % de siste fem årene.
31 personer druknet etter fall fra land i fjor, noe som ligger nær gjennomsnittet på 32 de siste fem årene. Ulykkene skjedde i hovedsak i forbindelse med uteliv, turgåing og fiske nær sjø, vann og elver. I 40 % av ulykkene falt personen i en elv.
De andre ulykkene skjedde fra yrkesfartøy (3 personer), kjøretøy i vann (4 personer), dykking (2 personer) og etter fall gjennom is (1 person). To ulykker er kategorisert som «Annet».
Menn og eldre mest utsatt
Også i fjor var menn overrepresentert i drukningsstatistikken, med 85 % av de omkomne.
Eldre personer var også spesielt utsatt: 43 % var 61 år eller eldre, til tross for at denne aldersgruppen kun utgjør rundt 22 % av befolkningen.
Fire barn under 14 år mistet livet i drukningsulykker i 2024. Tre gutter falt fra land, mens en jente druknet under bading.
Flere utenlandske turister
Seks prosent av ulykkene skjedde i forbindelse med arbeid. Resten skjedde i forbindelse med hverdagsliv og fritid.
10 % av alle som druknet i 2024 var utenlandske turister. Ulykkene skjedde under aktiviteter som fiske fra fritidsbåt, rafting, under bading, grottedykking, på tur langs elver og fiske i elv.
Agder topper statistikken
Hele 21 av drukningsulykkene i fjor skjedde i Agder. Det er nær en dobling fra 2023, da 11 personer druknet i fylket. Også det var et rekordår.
Mange av de omkomne var på ferie eller besøk i Agder, både fra andre fylker og utlandet. Blant annet omkom tre personer i to ulykker, etter å ha falt i sjøen ved turmålet Brufjellhålene. Alle var polske statsborgere i 20-årene, bosatt i Norge.
Vestland hadde nest flest drukningsulykker i fjor med 12, etterfulgt av Nordland med 10. Dette ligger nær gjennomsnittet for de siste fem årene.
Et lyspunkt er at det ikke ble registrert noen drukningsulykker i Troms i 2024.
Last ned to-sidig pdf med grafikk her
Drukningsulykkene i desember
Alle fire som druknet i årets siste måned, var menn.
- Trøndelag: En 25 år gammel mann omkom under et yrkesdykk i Nærøysund kommune.
- Møre og Romsdal: En mann i 90-årene ble funnet omkommet i sjøen, sannsynligvis etter et fall.
- Vestland: En mann i 50-årene ble funnet omkommet i en personbil, etter en utforkjøring fra en kai i Øygarden kommune.
- Innlandet: En mann i 60-årene ble funnet omkommet etter å ha falt gjennom isen under en skøytetur på et vann i Eidsskog kommune.
Om statistikken
- Måneds- og årsstatistikk endres om det framkommer nye opplysninger. Siden forrige publisering er én ulykke tatt ut, og tre ulykker lagt til i 2024.
- Dødsulykker med fritidsbåt som ikke skyldes drukning, er ikke med i statistikken. I 2024 gjaldt det fire personer. Se Sjøfartsdirektoratets ulykkesstatistikk.
Rapport: Drukningsulykker i Norge siste fem år
Redningsselskapet har analysert drukningsulykkene i Norge mellom 2019 og 2023.
I rapporten Drukningsulykker i Norge 2019 – 2023 kan du lese mer om:
- Hvem som drukner
- Hvordan ulykkene skjer
- Når og hvor ulykkene skjer
- Hvordan ulykkesbildet er i hvert enkelt fylke
- Drukningsforebyggende tiltak
- Hvordan Redningsselskapet mener at vi skal få enda mer kunnskap om både fatale og ikke-fatale drukningsulykker i Norge
Les og last ned rapporten her
Drukningsulykker i 2024
Har du spørsmål om drukning?
Sommerøya – gratis livredningskurs
Redningsselskapets digitale livredningskurs er perfekt for ungdommer, foreldre og familier som vil ha en kort introduksjon til livredning.
Gjennom spill og videoer lærer du:
- Å vurdere risiko rundt sjø og vann
- Å gjenkjenne en drukningsulykke
- Hva du gjør hvis du selv havner i vannet ved et uhell
- Hvordan du kan redde andre på en trygg måte
- Førstehjelp ved drukningsulykker
Drukning er ikke som på film
Slik redder du noen som holder på å drukne
Voksne nordmenn er dårligst på å svømme i Skandinavia
En undersøkelse fra Redningsselskapet (RS) og Norges Svømmeforbund (NSF) i 2021 har sett på nordmenns svømmeferdigheter og risikoforståelse rundt sjø og vann. Les pressemeldingen og se hele undersøkelsen her
I 2021 publiserte RS og NSF også en ny undersøkelse om norske tiåringers svømmeferdigheter.